AUDITORI DE BARCELONA. BEETHOVEN MADUR: CINQUÈ CONCERT PER A PIANO I SCHUMANN: SIMFONIA PRIMAVERA

24 Març 2018. Auditori de Barcelona. Concert de l’ OBC. El Beethoven madur: Concert per a Piano i Orquesta Núm. 5 en Mi Bemoll Major «Emperador». Les primaveres de Schumann: Simfonia Núm. 1, Op 38 «Primavera»; … i Debussy: Printemps.

DEBUSSY. PRINTEMPS

Debussy va composar Printemps el  1887, pensant en un poema de Jules Barbier, inspirat en la Primavera de Sandro Boticelli. És una suite simfònica per a piano i orquestra.

BEETHOVEN. CONCERT PER A PIANO I ORQUESTRA NÚM. 5. MI BEMOLL MAJOR. OP. 73 «EMPERADOR»

El Concert per a Piano Núm. 5 Emperador és una obra de la etapa intermèdia de Beethoven, en ple Romanticisme. Compost entre 1809 i 1811, està dedicat al seu gran mecenes, l’arxiduc Rodolf d’Habsburg-Lorena. 

La tonalitat del Concert Núm. 5 simbolitza la idea de llampec, immensitat, heroïsme, apoteòsi militar, triomf. El públic esperava això de Beethoven, i els hi va donar.

Beethoven concep l’ obra, per una gran sala de concerts. La part solista exigeix un gran piano, cosa que no necessiten els concerts de Mozart, ni els primers de Beethoven. Mai s’ havia creat un concert amb aquestes proporcions i brillantesa de la part de piano.

260px-Beethoven_Mähler_1815.jpg

 

Com és usual en els concerts clàssics, té tres moviments: Allegro; Allegro un poco mosso; Rondó: Allegro ma non tropo.

El primer moviment és força llarg, d’uns vint minuts. Beethoven experimenta amb moviments llargs, en la seva etapa de maduresa. Beethoven, gran pianista, composa enfrontaments del piano amb l’orquestra i solos de piano que duren minuts.

El segon moviment, és tranquil, líric i reflexiu, com altres lents del Beethoven romàntic. Sense interrupció, entra el tercer moviment. És en la clàssica forma italiana de «Rondó», a vegades abandonada per Beethoven; novament amb gran protagonisme del piano.

SCHUMANN. SIMFONIA NÚM. 1. SI BEMOLL MAJOR. OP.  38 “PRIMAVERA”

 

Robert Schumann, gran pianista i compositor per a piano, no es va llançar a escriure una simfonia fins que tenia 30 anys. Molts compositors romàntics varen trigar en compondre symfonies, acomplexats per la grandesa de les de Beethoven: Schumann, Mendelssohn, Brahms …

Schumann va composar la Simfonia Núm. 1 Primavera, el 1841. Es va estrenar sota la direcció del seu amic Felix Mendelssohn, a Leipzig, el mateix 1841.

Robert_Schumann-cadré.jpg

La música i el títol de la Simfonia estan inspirats en textos de poetes romàntics alemanys dedicats a la Primavera. Schumann ja havia transcrit alguns per a veu i piano.

La simfonia té quatre moviments: Andante un poco maestoso – Allegro molto vivace; Larghetto; Scherzo: Molto vivace; Allegro animato e grazioso.

Deja un comentario