AUDITORI DE BARCELONA. QUARTETS DE CORDA DE BRAHMS

5 Abril 2018. Auditori de Barcelona. Quator Hanson. Cosmos Quartet. Calidore String Quartet. Els tres quartets de corda de Johanes Brahms, i tres peces del dodecafonista Anton Webern, deixeble de Schönberg.

Brahms va trigar en escriure els seus dos primers quartets de corda. Tenia 40 anys, quan els va acabar. Potser, per no fer front a la monumentalitat del darrers quartets de Beethoven. Començats el 1865, no els va acabar fins el 1873, durant un estiu a Baviera, entre el llac i els Alps.

QUARTET DE CORDA NÚM. 1 EN DO MENOR. OP 51. NÚM 1. 1873

El Quartet Núm. 1 és conegut per la seva unitat i per la «inclinació orquestral» dels dos moviments que l’ obren i tanquen. Els moviments «interiors» són més intims. El primer moviment recorda el Quartettsatz de Schubert.

Els quate moviments són: Allegro; Romanze: poco adagio; Allegretto molto moderato e comodo; Allegro. 

QUARTET DE CORDA NÚM. 2 EN LA MENOR. OP 51. NÚM 2. 1873

El Quartet Núm. 2 també resalta per la seva unitat. És més líric, encara que el seu darrer moviment és dramàtic i enèrgic, basat en música popular hongaresa.

El quartet té quatre moviments: Allegro non troppo; Andante moderato; Quasi Minuetto, moderato; Finale. Allegro non assai (A minor)

Aquestes peces van «ressucitar» la forma «quartet», moribunda després de Beethoven i Schubert, a pesar dels intents de Schumann i Mendelsohn. Varen inspirar els molt posteriors, i molt trencadors, quartets d’ Arnold Schönberg i Bela Bartok. 

QUARTET DE CORDA NÚM. 3 EN SI MAYOR. OP 67. NÚM 2. 1875

Brahms va compondre el Quartet Núm. 3 l’ Estiu de 1875. La obra és alegre i animada. La va plantejar com contrast a la serietat de la seva Primera Simfonia, que és de la mateixa època.

El quartet té els següents moviments: Vivace; Andante; Agitato (Allegretto non troppo) — Trio — Coda; Poco Allegretto con Variazioni

A pesar de estar dedicat a un violoncellista, la obra dona tot el protagonisme als violins i (al tercer moviment) a la viola.

 

Deja un comentario